artykuł z poradnika autoświata + zapytanie olejowe;p

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

robilem to w wolnej chwili w pracy
    A muza ... coz, nie moze naruszac praw autorskich
    Ja mam plan na "Fuel" Metallicy. Montowalem do tego kawalek offroadowy kiedys....

Bedzie dobrze!
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

w aktualnym poradniku autoswiata wyczytałem tak: olej który ma lepkość 50 wg ich opinii jest olejem: "gęsty olej uzywany zwykle albo w silnikach mocno zuzytych, albo bardzo wysilonych", co o tym sądzicie???? wg ich opinii wiekszkosc z nas ma mocno zuzyty silnik;ppp

no i pyt drugie:
    mając olej mobil 5w50 moge spokojnie przeskoczyc na motula x-cessa 5w40? jeden i drugi jest syntetykiem wiec chyba nie przeszkadza co?

pyt trzecie:
    czemu jak np dwie zmiany temu zalalem oliwe, i jak mi wlali 4l mobila 1 5w50 to na bagnecie bylo go po górne zagięcie, a teraz jak mi wlali tez 4l tej samej oliwy to bylo jej rowno z zakreskowanym polem miedzy zagięciami na bagnecie? czy to jest kwestia tego ile sciekło od momentu spuszczenia do zalania?????
    dzieki z góry za odp
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• b-bar01
      Elegance
      • 2007
      • 985
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez janusz_007
      pyt trzecie:
      czemu jak np dwie zmiany temu zalalem oliwe, i jak mi wlali 4l mobila 1 5w50 to na bagnecie bylo go po górne zagięcie, a teraz jak mi wlali tez 4l tej samej oliwy to bylo jej rowno z zakreskowanym polem miedzy zagięciami na bagnecie?
      prawdopodobnie wcześniej nie zleciało wszystko przy wymianie, czasem tak jest i nie ma wpływu na eksploatację
      jak wymieniam olej to mi wyciągają stary taką ssawką, oczywiście na gorącym silniku, i zawsze wchodzi 4,2-4,3 l nowego, ja używam Mobil 5w50 lub 0w40 TD na zmianę, w zależności co akurat stoi na półce w warsztacie :szeroki_usmiech
      pozdr4all
      *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• cartel1
        Ambiente
        • 2007
        • 249

ad1 kompletna bzdura

ad2 można
        [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• Misiekoctavia
          Elegance
          • 2005
          • 891

janusz_007, ad2 chyba mozna. Zreszta ja wlasnie przeszedlem z 6-7kkm temu z takiego wlasnie mobila na x-cessa 5w40 i nic sie niedzieje. Przy mobilku ze 2 razy robilem niewielkie dolewki. Zobaczymy co bedzie na tym, poki co nic nie ubylo

Komentarz

• janusz_007
            Rider
            • 2007
            • 473

dzieki koledzy
            VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

Pracuję...